Amiért én olvasni fogok szeptemberben (és talán Neked is kellene)

„Itt van az ősz, itt van ujra, / S szép, mint mindig, énnekem. / Tudja isten, hogy mi okból / Szeretem? de szeretem.”

Petőfi Sándor, Itt van az ősz, itt van úrja...

Elérkezett a szeptember, megérkezett az ősz. 🍂

Azt nem mondhatnám, hogy szeretem ezt az évszakot, viszont ez a Petőfi vers különösen közel áll a szívemhez, mert Anyukám sokat énekelte nekünk, mikor kicsik voltunk, és én is szívesen teszem ugyanezt a gyerekeimnek. 🙂

Természetesen havi kihívás szeptemberben is lesz, méghozzá egy kicsit kapcsolódik is a téma az iskolakezdéshez.

Ebben a hónapban olvasni fogok, és remélem, hogy Te is velem tartasz. 📖 😀

A könyvek és én

Gyerekkoromban rengeteget kellett hangosan olvasnom, mert annak ellenére, hogy jó tanuló voltam, roppant nehezen tanultam meg olvasni. Sokat kellett gyakorolnom. 

Emiatt a mai napig gyomorgörcsöt kapok, ha több ember előtt kell felolvasnom valamit, és tuti, hogy bele is hibázok. Ne nevess! 😜

Sokáig haragudtam a könyvekre, de aztán a középiskolában lett egy szuper magyar tanárunk, akit imádtam. Ámulattal hallgattam, ahogy beszél, és arról ábrándoztam, hogy egyszer majd én is így tudok bánni a szavakkal

Nagy hatással volt rám. Szinte az összes kötelező olvasmányt elolvastam, és megszerettem a könyveket.

Számtalanszor hallottam a szüleimtől és a tanáraimtól, hogy: „Mindegy, hogy mit olvasol, csak olvass!”. Ezzel azért „mai aggyal” már nem teljesen értek egyet.

Úgy gondolom, hogy ha már rászánod az időt a könyvekre, akkor olyat olvass, amiből tanulsz, ami elgondolkodtat, amitől fejlődsz.

Ez persze teljesen egyéni, hogy kinek milyen téma hasznos és érdekes, de érdemes ezt a szempontot is figyelembe venni a választásnál.

Én úgy érzem, elvesztegettem néhány évet különböző romantikus, és egyéb regényekre, amik nem tettek okosabbá, jobbá, esetleg csak a szókincsem lett tőlük gazdagabb.

Év elején az Évindító Célkitűző Edzőtábor hatására (Erről az élményről bővebben itt olvashatsz.) eldöntöttem, hogy innentől kezdve csak hasznos olvasmányokat veszek a kezembe, és eddig így is lett.

Miért pont ezt a kihívást választottam?

Évekkel ezelőtt megfogalmaztam magamnak egy íratlan szabályt, mégpedig azt, hogy egyszerre csak egy könyvet olvasok.

Jelenleg ott tartok, hogy nagy lelkesedésemben 4 könyvet bújok párhuzamosan. Ez egyáltalán nem jó, mert lényegében egyik se halad, és folyamatosan elfelejtem, hogy melyikben mit olvastam éppen. 🤔

Ezeket a könyveket szeretném lezárni ebben a hónapban, és tiszta lappal indulni októberben a régi szabály betartása mellett egy következő olvasmánnyal.

Pontosan mit vállalok erre a hónapra?

A kihívás lényege nagyon egyszerű. Naponta legalább 1 órát fogok olvasni, és törekszem arra, hogy a megkezdett 4 könyvet befejezzem szeptember végére.

Végezetül összegyűjtöttem Neked néhány okot, amiért érdemes csatlakoznod az e havi kihíváshoz. 😜

6 ok, amiért érdemes falni a könyveket

  1. Az olvasás által műveltté válsz. Okosabb leszel, új ismereteket szerezhetsz.
  2. Könyveket bújni rendkívül jó stresszoldó tevékenység. Kikapcsolja az elmét, segít ellazulni.
  3. Élénkíti a fantáziát.
  4. Hatalmas szókincsre tehetsz szert.
  5. Fejleszti a helyesírást.
  6. Inspirál. Megoldást találhatsz a könyvekben a problémáidra. Segít tovább lendülni, ha elakadtál az életed valamely területén.

Most már nincs más hátra, mint olvasni, olvasni és olvasni… 📚

Kíváncsi vagyok, Te mit olvasol. Ha van kedved oszd meg velem kommentben a cikk alá a Facebook oldalon! 😊

szerző: kriszti

Köszönöm, hogy elolvastad! Amennyiben most jársz itt először, olvasd el a bemutatkozásom is ide kattintvaHa tetszett az írásom és úgy gondolod, hogy másoknak is hasznos lenne, akkor kérlek oszd meg az alábbi lehetőségek valamelyikén:

Szólj hozzá